Изложба "Икони" на Атанас Атанасов и Станимир Желев

Осемгодишнината от първата изложба в Арт галерия Тереза Зиковска беше отбелязана с експозицията ИКОНИ на Атанас Атанасов и Станимир Желев. Двамата живописци работят заедно и сътворяват удивителни православни икони. Откриването на изложбата се състоя на 11-ти ноември и беше посветено на свети Мина. Специално по този повод художниците бяха изрисували и включили в експозицията и образа на светеца чудотворец, като така почетохме неговата памет.

Характерно за иконите, дело на Атанас Атанасов и Станимир Желев, е че те са съвременен прочит на традиционните православни образи. Макар и да запазват каноничните правила, техните икони имат особен изглед - светли, с непринудена семплост и дори минималистичен вид. Използвани са нежни, пастелни цветове и умело са използвани празните пространства, като това придава особена лекота и светлина на образите.

  

Интересна особеност за работата на двамата живописци е, че те създават иконите заедно и в пълно съзвучие във всеки един от етапите на изработка - от подготвянето на дъската, през грундиране, до творческо изобразяване на каноничния образ.

В експозицията са включени икони, темпера на дърво, изобразяващи Иисус Христос Вседържител, Пресвета Богородица, Благовещение, образите на едни от най-почитаните светци, включително света Петка, свети Йоан Рилски, свети Мина. Особено впечатление прави богато украсената икона на света Анастасия. Една от стените на долния етаж на Арт галерия Тереза Зиковска се превърна в своеобразен иконостас с изображението на дверите с Благовещение в средата. А специалното купулно пространство в галерията постави акцент на красива икона на Пресвета Богородица и няколко интересни подготвителни рисунки за стенописи на светите апостоли.

  

Особено впечатляващи в изложбата ИКОНИ са великолепното Разпятие и двете стенописни изображения в голям размер на Христос и Богородица.