Самостоятелната изложба на Тереза Зиковска „ТАНГО“

На 14.11.2017г. (вторник) от 18:00 часа беше открита самостоятелната изложба на Тереза ЗиковскаТАНГО“.

В Градска художествена галерия - Варна бяха представени 38 творби, създадени в последните две години, като част от едноименният спектакъл "ТАНГО". Танцово музикалният спектакъл е осъществен в тясно творческо сътрудничество с оперната певица Станислава Марчева, актрисата Веселина Михалкова и струнен квинтет "Арте".

Изложбата имаше и благотворителен характер, като 15 процента от цената на всяка продадена картина беше дарена на Школа по изобразително изкуство „Импресия” и Школа по изобразително и приложно изкуство „Палитра” към Общински детски комплекс –Варна.

Изложбата беше открита от Пламена Димитрова - Рачева, директор на Градска художествена галерия – Варна.

"Художник с голям творчески заряд и въображение, Тереза Зиковска владее с лекота и със завиден професионализъм изразните средства на живописта. Нейната артистична натура я провокира непрестанно да търси експерименти и импровизации в класическата кавалетна форма на картината и емоционално да я трансформира с нова, чиста енергия.
Като истински артист, тя е скъсала с академизма и с видима лекота преминава през различните жанрови граници в изкуството. Стилът й е категоричен и ясен, изграден върху експресията на индивидуалния изказ той напомня с отривистите си мазки за джаз с кресчендото в живописното пространство, напомня за фадото със страстта, с която постига дуенде на цветовете.
Серията живописни платна „Танго“ е сътворена на сцена и Тереза е един от актьорите с нестандартна роля в едноименния спектакъл. Рисува пред публиката, сред музикантите, танцьорите, артистите директно върху едно, две или три платна с маслени бои. Рисува с трескава експресия, очите й танцуват, ръцете й се носят с ритъма на тангото и на платното цветно и магично се сливат Танго Аржентина с музиката на Астор Пиацола, поезията на Хуан Хелман, песента и словото на Хулио Коpтасар. Вдъхновението родено в поезията и танца се превръща в завладяваща стихия въвличаща и най-непредубеденият зрител във визуалния спектакъл. Танц в танца, музика в музиката, поезия в поезията пренесени от живота на сцената влизат в емоционален диалог с живописта на Тереза. След спектакълът остават нейните картини с дишащи, страстни, танцуващи фигури под чиито ритми пространството се огъва и звучи изпълнено с емоцията на цветовете.
Изкуството на Тереза е заредено с екзистенциализъм и с вътрешна увереност, репертоарът му е като пъзел от лични истории, преживявания и разсъждения за живота, които тя пренарежда, за да укроти през философията си за живота – директно, без прикритие хаоса на света около нас и така да достигне до себе си."

Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед

Тереза Зиковска работи и живее в гр. Варна
През 1993г завършва ССХУ по Приложни Изкуства – гр. София
През 1998 се дипломира в Националната художествена академия в класа на проф. Васил Овчаров и проф. Вихрони Попнеделев. От 1999г. до 2006г. е асистент по живопис във ВСУ „Черноризец Храбър”- гр. Варна
Член на СБХ.
Собственик на галерия „Тереза”
През 2015г. получава награда „Media AwARTs” –Първи независими награди за култура - Варна

Самостоятелни изложби

2017 Галерия „Аросита”- София - „Танго”
2016 Български Културен институт “Дом Витгенщайн”-Виена –„Пъзел”
2015 Арт клуб на ООН , Виена, Австрия –„ Пъзел”
2014 Галерия „Неси”- Бургас – „Пъзел”
2013 Галерия „Тереза”-Варна- ‘Въжеиграчи”
2012 Български Културен Институт – Прага –„Шепот”
2012 Галерия "Аросита" - София - "Шепот"
2011 Галерия "Тихото гнездо" - Двореца Балчик - "Сърцето на двореца"
2011 Галерия "Тереза" - Варна - "Анатомия на любовта"
2011 „Галерия 8" - Варна - "La Dolce Vita”
2010 Галерия „ОТ-ТО” – Варна- „Прозрения”
2008 Галерия Радио Варна - "Лицата на Ева”
2007 Галерия “Tpиадис”-София - "Лицата на Ева”
2007 Градска художествена "Борис Георгиев" – Варна
2006 “Галерия 8” – Варна
2005 Галерия “Арт Алея” – София - "Лято"
2005 Галерия “Лик” – София
2003 Галерия “Стефан Бояджиев” – Бургас –„ Голо тяло”
2002 Галерия "Тагея" – Варна - "Отвън - Навътре - Отвън"
2000 Градска художествена галерия - Варна - "Послание към третото Хилядолетие”
2000 Галерия "Парнасос" - Атина, Гърция - "Завръщане”
2000 Галерия "Артея" - Варна - "Дневниците на Тереза”
1999 Дипломатически клуб "Горна Баня" – София
1999 Галерия "Жанет" - Пловдив - "Цветни Емоции"