ИЗЛОЖБА - ГРАДИНАТА НА ИЗКУШЕНИЯТА

 
Представяме Ви събитие, което бе част от фестивала “НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ, ВАРНА 2019". Кураторски проект на Аделина Попнеделева събиращ творби на млади художнички бе с официално откриване на 17 Май 2019 в ТерезаАрт Галерия, които са в началото на своя път, за да покажат своите страхове и желания, изкушения и постижения...
 
Идеята идва от символиката на ябълката – Ева я дала на Адам и хоп - първороден грях. И Ню Йорк е град на ябълката, ай фони, ай пади и прочие са с нахапани ябълки…Ябълката символизира грехът на хората, че са пожелали познанието. И жените са обвинени за това. В библейската история Ева подава ябълката.
Основна медия  в изложбата е бродерията, използвана по различен начин в отделните творби. Бродерията се смята за напълно женско занимание, което я прави мощен феминистки инструмент, разбира се, когато идеята надхвърля декоративната страна. Освен това показваме живопис, печат върху плат, видео документация на пърформанс.
 
Изложбата ни срещна с:

Красимира Кирова в своя „Автопортрет´ съвсем естествено изяжда ябълката, необходимостта от знание не е поставена под съмнение. Такава беше и реакцията й по време на пърформанса.
По труден е процесът на самопознание при Адела Горанова. Разделен на три етапа, включващ гняв, премълчаване и пречупване. Всеки етап се визуализира с по три фотографии на самата нея, върху които авторката прави намеси, използвайки техниката на бродиране.
Стиляна Джонгова е изкусена от красотата във всички нейни проявления. Красотата на историята, красотата на пейзажа, красотата на ярките цветове, на линиите и формите. Кой беше казал: “Красотата ще спаси света?“
Ина Валентинова по скоро изследва градините, които можем да приемем като метафора на женската същност. В градините на Ина (пищни, забавни и с интересен наратив) могат да се срещнат и отровни растения.
Александра Ласкова показва инсталация, която от една страна свободно коментира взаимоотношенията между младите хора използвайки документалността на фотографията. Пластическото решение - бродирани маски върху лицата, от друга страна обобщава човешките страсти, които не са се променили от изгонването на Адам и Ева от Рая.
Анна Киркова ни изненадва с книга (направена като детска книжка за оцветяване), която като че ли съдържа най-важните за младите хора ценности, които са определени от социалните мрежи и които са важни, за получаване на така желаните лайкове. Тревожно е, че „високите“ изисквания в мрежата оказват значение и в реалния живот. В тази работа истинското знание е сведено до елементарно ниво, което се оказва уви!, необходимо и достатъчно за много хора.
Като контрапункт на желанията, съмненията и изкушенията е работата на Александра Бошнакова, която изразява нейни реални страхове, но и желанието й за преодоляването им. Когато започнеш да говориш за проблема си, вече наполовина си го победил.
„Да живее утопията“ е работа на Аделина Попнеделева, която е бродиран текст върху готово направен предмет. Утопиите съпътстват живота ни, помагат ни да приемаме по-лесно неумолимостта на природните закони. Дори да се съпротивляваме.
 
 "...Получих покана от Тереза Зиковска да направя изложба във Варна за Нощта на музиите и галериите 2019. Предложих й да споделя поканата с млади художнички, някои от които още са студентки. Радвам се, че Тереза прие идеята и така се озовахме в „ Градината на изкушенията“...продължава тук
 
                                                                                                                                                                       Аделина Попнеделева