Самостоятелна изложба живопис на Васил Василев

С вълнуваща самостоятелна изложба на Васил Василев, Арт галерия Тереза Зиковска откри новия творчески сезон. На 8-ми октомври, в хладната есенна вечер, любителите на изкуството във Варна се приютиха в уюта на нашето творческо пространство и заедно с Васко Василев отпразнуваха откриването на новата експозиция.

В галерията са представени 22 впечатляващи картини в типичния за художника експресивен стил. От всяка композиция струи топлина и спокойствие. Изненадващо, това важи дори и за поредицата от шест зимни платна, изобразяващи смразяващите зимни дни и нощи край варненския бряг. Те внушават чувства и емоции добре познати на всеки изпитал и устоял на пронизващите морски ветрове. Свикналите с тези зими несъмнено откриват и една изненадваща мека романтика в това време и точно това противоречие на студа и топлотата на чувствата, Васил Василев е уловил по изключителен начин в своя зимен цикъл от картини. Художникът експериментира с чисто пейзажни композиции сравнително от скоро, но успява да пресъздаде изключителен букет от чувства и да развълнува зрителя с тях.
Двойката платна изобразяващи грациозните, но внушителни фигури на лебедите по варненския плаж са забележителни. Подчертаното присъствие на техните силни, тъмни сенки грабва вниманието и предлага поле за интерпретации.
Поредица от религиозни християнски изображения в ренесансова стилистика можете да видите на горния етаж в Арт галерия Тереза Зиковска. В тях Васил Василев изобразява изящни фигури на ангели в красива сиво-жълта гама. Тук ще откриете изобразени и сцените на Преображение Господне и изцерението на болния, спуснат от приятелите си на носилка през покрива от евангелския текст. Три от платната в изложбата са посветени на свети Севастиян.
Специално място в куполното пространство на приземния етаж в галерията е отделено за една от най-впечатляващите картини в тази експозиция на Васил Василев - пейзажа на връх Атон в Света гора, създаден именно на светата обител. Художникът прави чести пътувания до това свято място и по чудесен начин е изобразил възхищението и почитта си към него в тази красива пейзажна композиция.

Самостоятелната изложба живопис на Васил Василев остава в Арт галерия Тереза Зиковска до 8-ми ноември. Заповядайте да разгледате тези вълнуващи картини и да се докоснете до вътрешния свят на експресивния автор!