Георги Чапкънов - Чапа

Художникът и скулптор Георги Чапкънов, известен като Чапа, е роден през 1943 година във Вълчи дол, област Варна. Завършва Художествената гимназия в София през 1961, а след това и Националната художествена академия през 1969 година, със специалност Скуплтура. Знаменитият автор става и професор в НХА - София и е ръководител на Катедра "Художествена обработка на метал". 

Георги Чапкънов е автор на едни от най-емблематичните символи на страната и столицата - гербът на Република България (съавтор през 1997 г.), статуята на София - 2000 г., както и множество монети и медали са именно негово дело. 

Негови произведения са изложени в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и др.

През 2015 г. скулптурът и художник е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. 

През лятото на 2019 година, Арт Галерия Тереза Зиковска имаше удоволствието да представи самостоятелна изложба на Георги Чапкънов - Чапа, която показа различните лица на автора и многообразието на неговото творчество и представи скулптура, релеф, литография, рисунка и дори акварел.