Веско Велев

Художникът Веско Велев е роден на 18 март 1956 г. в Кърнаре, Пловдивска област. През 1985 година завършва специалност Живопис в класа на проф. Иван Кирков в Художествената академия в София. Става член на съюза на Българските Художници в секция живопис. 

Творбите на Веско Велев са представяни на редица национални и самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Сливен, Велико Търново, Габрово, Плевен, Троян, както и в множество национални галерии. 

Международна известност придобива от изложби във Франция (Tour de Purdnon), Германия (Handwerk), Холандия (Pependreht) /Музей на модерното изкуство/, Япония, Хърватия /Ядертина/, Дубай, Турция.

В документалния филм, излъчен по БНТ, "Осветените дворове", Веско Велев изразява своя възгледа за това какво поддържа и мотивира един творец: "Най-важно е дали (творецът) ще съумее да запази свободата си и чувството си за игра в правенето на работата. Т.е. толкова да бъдат свободни, че да бъдат като игра. Важно нещо за един творец е свободата на съзнанието му, защото там се раждат нещата и там е мястото на неговата свобода." 

Арт Галерия Тереза Зиковска има удоволствието на два пъти да е домакин на самостоятелни изложби на Веско Велев. За първи път това става през 2012 година с неговата изложба "Звън на камбана". През лятото на 2019 година, художникът представи 18 нови абстрактни платна в самостоятелна изложба живопис.

Повече за твореца и човека Веско Велев можете да научите на veskovelev.com и в документалния филм за художника по-долу.