Альоша Кафеджийски

Альоша Кафеджийски е роден на 7 юли 1937 година гр.Чипровци. Завършил е скулптура в класа на проф. Любомир Далчев в НХА през 1964 г. Оттогава живее и работи във Варна заедно със съпругата си - художничката Кина Петрова.

Занимава го не толкова превръщането на творбата във вещ, а намирането на духовен еквивалент, отразяващ драматичната промяна на ценностната система на човека. Формата е експресивна и подчинена преди всичко на интуитивни вътрешни импулси на художника.

Правил е самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Русе. В чужбина се е представял в Русия, Италия, Германия, Холандия и др. Като част от общи експозиции скулптурите му са показвани във Париж, Барселона, Лисабон,Турку - Финландия , Делемон - Швейцария, Одеса и др. Негови творби се намират в галерии в почти всички големи градове в страната, както и в музея “Пушкин” в Москва и в Прага.

Авторът работи в областта на фигуративната скулптура. Предпочитани от него материали са бронз, камък, дърво, заварен метал, различни комбинации (на бронз с оцветено дърво), керамика и др.

- Човекът на изкуството трябва да е еталон за морал – споделя скулторът. – Иначе след време за него никой няма да се сеща и може да се превърне в конформист.

Винаги съм бягал от занаятчийството в изкуството. Като скулптор съм против превръщането му във вещизъм, защото тогава ще задоволява само бюргерския вкус и ще е пригодено за пазара. Ако художникът е верен на принципите си, той ще оцелее.

Този, който се е посветил на изкуството, трябва да е наясно, че животът му няма да е лесен.