На кино в галерията на Тереза

1 декември от 17.30 ч. До последен дъх 1960 г., 90 мин

2 декември от 17.30 ч. Професионалистът 1981 г.,109 мин

1 декември от 17.30 ч.
До последен дъх
1960 г., 90 мин.
Режисьор: Жан-Люк Годар
В ролите: Жан-Пол Белмондо, Джийн Сибърг, Даниел Буланже и др.
"До последен дъх" е френска драма от 1960 година на режисьора Жан-Люк Годар с участието на Жан-Пол Белмондо. Филмът е един от първите и най-ярки представители на новата вълна във френското кино, заедно с "400-те удара" на Франсоа Трюфо и "Хирошима, моя любов" на Ален Рене. Сценарият е адаптиран именно от Франсоа Трюфо. Мишел (Жан-Пол Белмондо) е циничен, дребен престъпник. След като краде автомобил в Марсилия, Мишел стреля и убива преследващия го полицай. Останал без пари и бягащ от закона, той търси помощ от приятелката си Патриша (Джийн Сибърг), американска студентка по журналистика, продаваща вестници по улиците на Париж. Тя го приютява в апартамента си, където заживяват заедно и между тях се пораждат чувства. Мишел започва да се занимава с кражби на автомобили, за да подсигури нужните средства за бягството им в Италия. Един ден Патриша съобщава на Мишел, че е бременна. След като е разпитана от полицията, Патриша разбира, че Мишел е извън закона. Тя го предава, но преди полицаите да нахлуят в апартамента му признава какво е направила. Патриша отказва да бяга, заявявайки на Мишел, че ще свикне с живота в затвора. Мишел бяга по улицата и е прострелян. След кратко и смъртоносно преследване, Мишел умира, останал без дъх.
Награди и номинации:

Награда „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор на Жан-Люк Годар от Международния кинофестивал в Берлин през 1960 година.
Награда на критиката за най-добър филм от „Френския синдикат на филмовите критици“ през 1961 година.
Награда „Златна купа“ за най-добър филм от наградите Златен бокал през 1961 година.
Награда „Жан Виго“ за най-добър филм през 1960 година.
Номинация за БАФТА за най-добра чуждестранна актриса на Джийн Сибърг от 1962 година.
Номинация за „Златна мечка“ за най-добър филм от Международния кинофестивал в Берлин през 1960 година.
Номинация за наградата „Сребърна лента“ за най-добър чуждестранен режисьор на Жан-Люк Годар от „Италианския национален синдикат на филмовите журналисти“ през 1961 година.

Преди началото на филма Елица Матеева – модератор на срещите, кинокритик и ръководител на кино школа „ Братя Люмиер“ при Общински детски комплекс-Варна ще представи най-новата книга за Жан-Пол Белмондо „Хиляди живота струват повече от един“, издателство „Colibri“, поредица „Амаркорд“ и ще въведе зрителите в историята на филма.

2 декември от 17.30 ч.
Професионалистът
1981 г.,109 мин.
Режисьор: Жорж Лотнер
В ролите: Жан-Пол Белмондо , Жан Десаи, Робер Осейн, Мишел Бон, Сириел Клер и др.
Професионалистът е френски филм от 1981 г., екшън на режисьора Жорж Лотнер. Участват Жан-Пол Белмондо, Робер Осейн и Мишел Бон. Филмът е един от любимите на българската публика през 80-те години. Музиката е на ветеранът Енио Мориконе, който наскоро навърши 90 години. Жослен Бомон (Жан-Пол Белмондо) е френски таен агент, който е изпратен да убие полковник Нджала, президент на африканска страна Малагауи. Малко преди Бомон да стори това обаче, политическата ситуация се променя и френското правителство решава да предаде агента на властите в Малагауи. Там той е арестуван и осъден на дългогодишен затвор. Две години след ареста си Бомон успява да избяга и се завръща във Франция. Там той съобщава на бившите си шефове, че възнамерява да довърши първоначалната си задача – да убие президента Нджала, който точно в този момент е на посещение във Франция.
Награди и номинации:
Награда „Златен екран“, 1983 година
Номинация „Сезар“ за най-добра музика, 1982 година
Преди началото на филма-Елица Матеева – модератор на срещите и ръководител на кино школа „ Братя Люмиер“ при Общински детски комплекс-Варна ще представи най-новата книга за Жан-Пол Белмондо „Хиляди живота струват повече от един“, издателство „Colibri“, поредица „Амаркорд“ и ще въведе зрителите в историята на филма.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, прожекциите са с вход 3 лева и субтитри на български. !!! ОЧАКВАМЕ ВИ !!!