На кино в галерията на Тереза

8 декември от 17.30

Трофейна съпруга 
2010 г.,98 мин.
Режисьор: Франсоа Озон

В ролите: Катрин Деньов, Жерар Депардийо, Сесил Де Френас, Жереми Рениер, Жюдит Годреш, Серхи Лопес, Фабрис Лукин, Карин Виар, Людивин Сание и др.
Франсоа Озон е непредсказуем и с лекота преминава от тежка драма към жизнерадостна комедия с всеки нов филм. „Трофейна съпруга“ е доста забавен, макар че през него се развива и една сериозна нишка. През 1977 г. в малкото градче Сент-Генол Сюзан Пюжол живее живота на традиционна домакиня, обичаща сляпо киселия си съпруг Робер, който упорито предизвиква криза на семейния бизнес с чадъри. За своя съпруг и двете си пораснали деца мадам Пюжол е трофейна съпруга без реална власт, нещо като порцеланова ваза. Но когато работниците от фабриката за чадъри обявяват стачка в знак на протест срещу драконовските условия на работа, настава истински хаос. Робер получава инфаркт и се налага да се оттегли докато се възстанови, а Сюзан поема управлението на компанията с помощта на бившия си обожател – кмета на града Морис Бабен. Отначало служителите я взимат на подбив, но когато спасява разклатения бизнес и осигурява най-добрите условия на работа от години, мнението за нея бързо се променя. Всъщност никой не иска съпругът й да поеме отново юздите, когато се възстанови. Но мосю Пюжол няма да се предаде така лесно. Той е твърдо решен чрез шантаж и тайни съюзи да си върне позицията на шеф на компанията и глава на семейството. Но след като отваря кутията на Пандора, мосю Пюжол ще открие, че мадам Пюжол е пълна с изненади. Деньов е блестяща в ролята на жена, учеща се да показва сила, а Депардийо е очарователно мил в ролята на кмет-страстен марксист, който все още таи чувства към някогашната си малка приятелка. Възхитителен, въодушевяващ и очарователен, филмът е пълен със стилни и харизматични изпълнения.

Награди и номинации:
Награда от Cinemania 2010-на публиката
Награда за награда „Магрит“ (Белгия) за поддържащ актьор-Жереми Рениер
Номинация за Европейски филмови награди 2011 за режисура.
Номинация за „Златен кристален глобус“ 2011, за най-добър филм
Номинация за „Златен лъв“ от МФФ Венеция – 2010
Номинация Сезар-2011 за най-добра актриса – Катрин Деньов,за най-добра поддържаща актриса – Катрин Виард, за най-добра костюмография
Номинация за награда „Магрит“ (Белгия) за най-добра копродукция.

Кратко встъпление към филма от Елица Матеева

9 декември от 17.00

Коледна приказка
2008 г., 150 мин.
Режисьор: Арно Деплешен

В ролите: Катрин Деньов, Жан-Пол Русийон, Матийо Амалрик, Ан Консини, Мелвил Пупо, Еманюел Дево, Киара Мастрояни
„Коледна приказка“ е френски трагикомичен филм на режисьора Арно Деплешен по негов сценарий в съавторство с Еманюел Бурдийо.В центъра на сюжета са сложните взаимоотношения в голямо семейство, събрало се за Коледните празници. Официалната премиера на филма е на фестивала в Кан на 16 май 2008 г. "Весела Коледа, мила" пее Отис Рединг в дневната на фамилия Вилярд, но поздравът не съвпада с новините в голямата къща в Рубе. Някога Абел и Жюнон губят 7-годишния си син Жозеф от рядка форма на левкемия. Освен дъщеря им Елизабет се ражда синът Анри с напразната надежда да спаси Жозеф. След него се появява и най-малкият - Иван. Годините минават. Елизабет вече е театрален драматург. Анри е "черната овца", художник-алкохолик в кратки флиртове, който за дълго изчезва от погледа на всички. Никой не знае защо освен Елизабет. Иван е спасен и женен за Силвия, отговорен баща на две деца. До Жюнон е племенникът Симон, приютен от своята леля след смъртта на родителите си. Коледа наближава и всички се събират за три дни в родния дом. Лошата празнична новина е повторението на диагноза. Жюнон страда от същата левкемия, за която химиотерапията не помага. Изходът е операция с присаждане на костен мозък. Отказът ще бъде фатален. В семейството се търси донор. Деца и внуци се подлагат на тест за съвместимост. Разстроеният Пол убеждава дори Хенри, който пристига с новото си завоевание - Фония. По-късно се присъединява и съпругът на Елизабет - Клод. Идва часът на равносметката, която ситуацията изисква. Откровеността надделява и признанията запълват празното поле с въпроса: дали изобщо се познават? Междувременно пробите показват, че съвместимите донори са двама, ако Жюнон приеме...Щастието пак е някъде около тях.
Награди и номинации:
Номинация "Златна палма" за филма на Арно Деплешен от Филмовия фестивал в Кан /2008/;
Награда "Сезар" за поддържаща роля на Жан-Пол Русийон и номинации за: филм, режисура, сценарий, операторска работа, звук, монтаж от Френските филмови награди /2009/;
Номинация за операторско постижение на Лоранс Брийод от Европейските филмови награди /2008/;
Награда за най-добър чуждоезичен филм от критиката в Ню Йорк и номинация от критиката в Торонто /2008-09/;
"Златна звезда" за най-добър режисьор на Арно Деплешен от Националните филмови награди на Франция в Париж /2009/;
Награда за най-добър сценарий на Арно Деплешен и Еманюел Бурдийо от Националния съвет на филмовите критици в САЩ /2009/.

Кратко встъпление към филма: Елица Матеева

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, прожекциите са с вход 3 лева и субтитри на български.

!!! ОЧАКВАМЕ ВИ !!!